Home 

    

En dan nu vooruit blijven kijken!

Stichting de Trix en Stichting het Ambacht hebben weer een bewogen jaar 2015 achter de rug. Tientallen jongeren hebben we zien gaan en zien komen. Vooral een jaar van doorpakken en vooral zoeken naar samenwerkingspartners.

Een jaar waar de transitie jeugdzorg ook in Den Haag vorm gaat krijgen waar we graag een bijdrage aan leveren. 
Stichting de Trix en Stichting het Ambacht is in beeld bij veel organisaties, bij een aantal gemeenten en het gaat ook steeds meer opvallen in de wijken. De klussenbus is regelmatig te zien in alle wijken van Den Haag en de leermeesters nemen de jongeren graag mee op klussen bij ouderen thuis om een plafond te witten of om kelderboxen voor een woningcorporatie op te knappen.

Er staan een aantal grote klussen gepland voor het jaar 2016, dus wat dat betreft maken we ons geen zorgen. Jongeren werkervaring op laten doen in de praktijk is prima.

Omdat de jongeren het vaak niet makkelijk hebben als ze bij ons in traject zitten vanwege de regels en andere zaken waar ze zich aan moeten houden, kon een gezellige afsluiting van het jaar 2015 niet uitblijven.

Samen met de vrijwilligster Tinie ook wel Kan-Tinie genoemd hebben we een kerst lunch georganiseerd voor de jongeren van de Trix en het Ambacht. De salades en sateetjes vonden de weg naar de monden van de jongeren. De leermeesters wisten er overigens ook wel raad mee. 
De stagiaires hadden het er nogal druk mee, maar ook dat hoort bij hun werk als stagiaire.

Vanaf de zijlijn hield de projectleider alles in de gaten en keek trots toe. De projectleider is al weer bezig met het jaar 2016, want dat wordt ook weer een jaar van vooruit kijken!!

Wellicht komt hij hier op terug in zijn Nieuwjaarstoespraak. Dit zal hij doen op 7 januari tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie waar het bestuur en directie van de Trix en het Ambacht u van harte voor uitnodigt.

Noteer in uw agenda, want u bent op 7 januari 2016 vanaf 15.30 uur welkom aan de van Osstadestraat 110 om samen met onze jongeren en het team van de Trix en het Ambacht het nieuwe jaar met elkaar in te luiden. Vooruit kijken doen we natuurlijk, maar we doen het nog liefst samen met u.

De leerlingen van het Johan de Witt college verzorgen de catering van de receptie en maken er wellicht iets moois van. Graag zullen ze u voorzien van een hapje en een drankje welke ze samen met onze vrijwilligster Tinie en de leraar van het Johan de Witt college verzorgen.

Wij hopen op uw komst. Eerder verschenen nieuws

En dan nu vooruit blijven kijken

2016 met veel vertrouwen tegemoet!

De donkere dagen voor kerst zijn aangebroken 

Samenwerking met als doel dat we met z'n allen Stichting de Trix en Het Ambacht nog meer vorm geven  

Het bestaansrecht van praktisch gerichte leerwerkbedrijven

Citroen DS de loods in

Nog even wat voorbereidingen en dan kan de Citroen DS de loods in

Werkbezoek bij stichting de Trix van organisatie&advies bureau Hiemstra & de Vries

Trix nieuws nu ook "responsive" voor Tablet, Desktop en Smartphone

STP erkenning Stichting de Trix met drie jaar verlengd door Ministerie van Veiligheid en Justitie

Oproep Makersfestival

Boost Your Future 2015

Op haar gemakkie!!!

De laatste hand aan Lelieflet voor de Scouting

Ministerie Van Justitie zoekt ervaringen met VOG-aanvragen

Ambacht en Trix jongeren ook druk bezig tijdens de zomermaanden  

Midden in deze dijk van een wijk

De zomer tegemoet bij Stichting de Trix en het Ambacht

Projectencarrousel

Vlaggetjesdag 2015

Drukke bedoening bij de Trix en het Ambacht

Stichting de Trix en Stichting het Ambacht in de Haagse wijken

Vuurkorf als keuze

Deze week beëindigd met een brede glimlach

Dan kom je ook op de website!

Stichting Ambacht en Stichting Trix voor en door elkaar!

Lasexamens

Sloepen klaar voor transport naar theeschenkerij

Schenking aan stichting de Trix

Transitie jeugdzorg kan prima werken!!!

Inbraakwerend rekje  

Ik ga jullie missen!!  

Twee stalen sloepen klaar voor  de afwerking 

Bij stichting het Ambacht

Nieuwjaarspeech Bram Stoop

Nieuwjaarsreceptie

Nieuws 2014 Trix is van 21 december tot en met 3 januari gesloten. De Trix is 50 weken per jaar open en hebben dan uitsluitend aandacht voor onze jongeren. Een aantal van de jongeren heeft op de valreep  hun lasexamen niveau 1 en 2 gedaan. De heer Maassen van het Nederlands lasinstituut (Nil) was  weer aanwezig bij de Trix om zowel het theoretische als het praktijkexamen af te nemen bij een aantal jongeren. Voor het praktijkgedeelte zijn ze geslaagd en de cijfers voor het theoretische gedeelte komen er nog aan. Het ziet er naar uit dat een aantal jongeren een mooi kerstcadeau krijgt in de vorm van een diploma.

De afgelopen maand heeft de projectleider van de Trix en het Ambacht samen met de leermeesters Toon en Dennis een presentatie gegeven op de Haagse Hogeschool. Dit doen we om derdejaars studenten van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) te werven. Inmiddels heeft er een gesprek plaats gevonden met een studente die inmiddels een dagje mee heeft gelopen bij de Trix. Lydia, want zo heet onze nieuwe stagiaire, gaat in 2016 in het najaar starten bij de Trix. We gaan er vanuit dat de komende tijd zich nog  een aantal studenten zullen melden bij de Trix of het Ambacht.

Inmiddels gaat het goed met het Citroën DS project waar volgend jaar een vervolg op komt. De DS is helemaal gestript en staat er kaal bij in de loods. Een aantal jongeren is bezig met een sloep te maken en bij de reddingssloep die op de werf staat is de schroefas inmiddels vernieuwd en zijn een aantal plekken bijgewerkt.

In het jaar 2015 hebben we iets meer jongeren gehad dan in 2014. In januari 2016 vindt de jaarlijkse evaluatie plaats. Voor het jaar 2016 staan we in de startblokken en zijn er inmiddels ook weer aantal nieuwe aanmeldingen van jongeren. Kortom de Trix gaat de komende 50 weken in het jaar 2016 met veel vertrouwen tegemoet.

Vergeet u niet in uw agenda te zetten, de nieuwjaarsborrel op 7 januari 2016 in het Ambacht. Wij waarderen het zeer als u komt. U bent vanaf 15.30 uur welkom aan de 
van Ostadestraat 110 in Schilderswijk.


De donkere dagen voor kerst zijn aangebroken 

Wij wensen een ieder fijne kerstdagen toe.
Het bestuur en Directie van het Ambacht en de Trix heeft ook dit jaar besloten om de start van het nieuwe jaar samen met u als genodigden in te luiden door middel van een nieuwjaarsborrel. 
Deze vindt plaats op 7 januari 2016. 
Met vriendelijke groet
Namens het bestuur en Directie

Bram Stoop
Projectleider stichting TRIX en Stichting het Ambacht


Samenwerking met als doel dat we met z'n allen Stichting de Trix en Het Ambacht nog meer vorm geven

Het Ambacht en de Trix worden op de werkvloer door een projectleider aangestuurd. De Trix en het Ambacht vallen onder een directie en een bestuur.

Stichting het Ambacht en de Trix proberen in te spelen op de transitie jeugdzorg. Om te zeggen, de gemeente heeft de regie en wij voeren uit is te simpel door de bocht wat ons betreft. We hebben het afgelopen jaar vooral gekeken, waar hebben onze jongeren behoefte aan, en hebben daar op ingezet. Het oude verhaal als hij of zij op tijd uit bed is en hij of zij heeft school of werk, is anno 2015 niet meer van toepassing. De problematiek van onze jeugd is daar te complex voor.

Bij zowel de Trix als bij het Ambacht is de doelstelling bij onze jongeren terug naar school of zorgen dat er een baan uit komt. Dat wij dit zelf alleen zouden kunnen is natuurlijk een utopie en daarom hebben we stappen ondernomen welke aansluiten op de transitie jeugdzorg. Want daar zitten we midden in. De projectleider heeft afgelopen jaar in zijn Nieuwjaarstoespraak nog duidelijk aangegeven dat wij niet de Trix en het Ambacht alleen zijn, maar dat zijn we met z'n allen. Deze toespraak is terug te lezen op de website. Met z'n allen doelde hij op de partners waar mee samengewerkt wordt, en dat aantal is flink stijgende. Deze partners hebben we hard nodig om tot een sluitende aanpak te komen, die niet alleen op papier klopt maar ook in de praktijk.

Het gezegde samen staan we sterk is hier van toepassing. Door niet óver elkaar, maar vooral mét elkaar in gesprek te blijven komt het helemaal goed. We krijgen dan ook regelmatig de vraag met wie we samenwerken. 
Bij deze dan o Het is de bedoeling dat we begin volgend jaar met al die partners een bijeenkomst houden om te bekijken  hoe we de samenwerking nog meer vorm kunnen geven. Komende tijd zal hier een begin mee gemaakt worden.

Hebben we uw interesse aangewakkerd om eens langs te komen? Belt u wel eerst even met de projectleider.

Bram Stoop 0617-43.75.65.

Het bestaansrecht van praktisch gerichte leerwerkbedrijven

Hier het verhaal van Yahya(23) die wilde leren lassen en nu na 222 keer afgewezen te zijn, een (afschrikwekkend) voorbeeld is.

Documentaire
Yahya en de 222 afwijzingen, 26 oktober, 20:25 uur, NPO2.

Yahya maakte zijn school niet af, maar besloot jaren later werken met leren te com­bi­neren. Nu is de documentaire over zijn vruchteloze sollicitaties een waarschuwing voor scholieren.Yahya stopte op zijn zestiende met zijn vmbo-opleiding. Hij wilde geld verdienen, zodat hij leuke dingen kon kopen. Hij werkte zeven maanden bij McDonald's, maar toen zijn contract niet werd verlengd, kwam hij thuis te zitten. Soms kon hij drie maanden ergens aan de slag, soms zes. Meestal in de horeca, vaak zwart, en eigenlijk altijd 's nachts

Hieruit blijkt hoe belangrijk het is dat de Trix en Het Ambacht, en ook Komp u ter hulp jongeren op uiterst praktische wijze klaarstomen voor de arbeidsmarkt of terug naar school leiden om alsnog een (hoger) diploma te halen.

Meer over Yahya bij Het Parool....

Citroen DS de loods in,
 
Eerder schreven we al op onze site dat we bij de Trix voorbereidingen aan het treffen waren voor de restauratie van de Citroen DS. Nadat als laatste de benzine en gastank eruit gehaald zijn is de DS dan vandaag de loods in gegaan, zodat we er de wintermaanden mee aan de slag kunnen.  
De DS is één van de projecten welke we de wintermaanden bij de Trix uit gaan voeren. Leermeester Toon is er klaar voor met zijn jongeren.

  
Klik op foto voor vergroting

 


Nog even wat voorbereidingen en dan kan de Citroen DS de loods in.


Klik op foto voor vergroting

Deze oude Citroen DS van ruim 45 jaar oud staat al een tijdje achter de loods bij de Trix op het terrein. Eén van de jongeren heeft de benzinetank eruit gehaald en komende week gaat de DS de grote loods in. Dit is één van de projecten welke we komende winter gaan uitvoeren.

De Citroen DS gaan we onder begeleiding van leermeester Toon, die zelf een fanatiek DS rijder is, restaureren. De Trix heeft deze DS opgekocht. Juist dit soort projecten zijn leerzaam voor onze jongeren en zij doen het ook graag, zo blijkt. Het motorblok van de DS ligt bij het jongerenproject sleutelen met jongeren (SMJ) die met het motorblok aan de slag gaan. Wellicht dat het project sleutelen met jongeren hier een mooi project van maakt samen met de Trix. Kortom ieder doet waar hij goed in is.

We zullen regelmatig foto's op onze site plaatsen hoe het project verloopt. Bent u als organisatie of persoon geïnteresseerd? kom dan gerust eens een kijkje nemen bij de Trix om te zien hoe onze jongeren samen met onze leermeesters aan het werk zijn. Wel even van te voren bellen.

Ook als u geïnteresseerd bent om dit project te sponsoren horen wij dat graag. 
Van de Lions Club Den Haag Scheveningen hebben we 1.000 euro geschonken gekregen die we aan dit prachtige project gaan besteden. De vraag die we nu al krijgen is, wat gaan jullie er mee doen als deze Citroen DS weer glimmend  op de Dr Lelykade voor het hek staat? Daar komen we wellicht nog op terug als het zo ver is. We hebben wel in gedachte wie de eerste rit erin gaat maken. Dat dit iemand is die de Trix al lange tijd een zeer warm hart toedraagt moge duidelijk zijn.

Werkbezoek bij stichting de Trix van organisatie&advies bureau Hiemstra & de Vries

Vaak hebben we binnen het sociaal domein te maken met organisaties die advies geven over het sociaal domein en wat zich daarin afspeelt. Dit advies is belangrijk,  vooral als het op een degelijke en professionele wijze tot stand is gekomen.

Een advies is iets wat je naast je neer kan leggen, behalve als blijkt dat het advies tot stand is gekomen door iemand die echt weet hoe het er in het sociaal domein aan toe gaat.

Bekend is dat de projectleider, en zijn team, bij de Trix staan voor openheid maar ook bereid zijn uit te leggen hoe wij met onze doelgroep omgaan. Ook willen wij graag meningen delen over hoe wij erover denken als het gaat om het sociaal domein. In dit geval deden we dit met drie dames, te weten mevrouw Pothuizen, Hofland en de Vries namens Hiemstra en de Vries. Dit soort bezoeken kijken we altijd naar uit want wat is er mis met delen van kennis en inzicht.

Behalve een uitgebreide discussie onder het genot van een kop koffie zijn de dames ook in de lascabines geweest waar jongeren bezig waren met hun werkstuk. Klik op foto voor vergroting

Juist om te  begrijpen om wat voor soort jongeren het gaat is het goed hen zelf te zien en te horen want zij zijn vaak degene die aan kunnen geven wat er in het sociaal domein speelt. Laat de jongeren zelf maar uitleggen waarom het bij de Trix wel werkt wat elders niet lukt. Wij hebben als mening, dat gedrag van jongeren bij een goede sluitende aanpak niet meetbaar is. Maar het wordt zichtbaar als het gaat om veranderingen daarin. Meten latan we dan ook graag aan de timmerman over.

Hoe vaak hoor je niet, hoe komen ze op dit advies en hoe kunnen ze dat nu zeggen? Bij Hiemstra en de Vries is dat voor ons duidelijk, zij komen naar het sociaal domein toe waar de Trix wellicht toe behoort als het gaat om probleem-jongeren. Dat zijn de plekken waar je informatie, zo niet aanvullende informatie, kan vinden over het sociaal domein en jeugd. De Trix heeft landelijke bekendheid als het gaat om het werken met onze doelgroep die niet tot de makkelijkste behoort.

Algemeen bekend is dat de Trix juist naar partners uit Haaglanden op zoek is waar we elkaar aan kunnen vullen. Daarbij moet dan wel de jongere waar het om gaat voorop staan. Wekelijks krijgen we wel een telefoontje van gemeenten of organisaties die langs willen komen. Vaak  gaan we erop in, maar niet alles kan want dan zijn we uitsluitend bezig met praten en dat is zeker niet de bedoeling, maar voor Hiemstra & de Vries hebben we graag een uitzondering gemaakt.

 

Trix nieuws nu ook "responsive" voor Tablet, Desktop en SmartphoneStilstand is achteruitgang.
Ook de dino´s van de Trix zullen er helaas aan moeten geloven en mee moeten in de vaart der volkeren. 
Zo denkende en doende heeft (de dino van) Komp u ter hulp de site nu responsive gemaakt voor wat betreft het nieuws. STP
erkenning Stichting de Trix met drie jaar verlengd door 
Ministerie van Veiligheid en Justitie

Stichting de Trix heeft van het Ministerie van Veiligheid en Justitie wederom een STP verlenging gehad voor de duur van drie jaar. Deze erkenning van het scholings-en trainingsprogramma training integrale intensieve begeleiding van criminele jongeren.

Het scholings- en trainingsprogramma van Stichting de Trix is opgenomen in het overzicht van erkende scholings-en trainingsprogramma’s op DJI Intranet, die toegankelijk zijn voor de JJI’s.

Bestuur en directie is natuurlijk blij met deze erkenning van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, wat we ook zien als een erkenning van onze werkwijze bij de Trix die voor velen een zeer  ingewikkelde is. Bij de Trix gaan we dan ook vaak net een stapje verder dan de geijkte kaders die vaak in jeugdzorgland gebruikt worden. Verschillende penitentiaire inrichtingen in den lande hebben dan ook hun vertrouwen in de Trix uitgesproken en plaatsen zonodig graag jongeren bij de Trix. Dit staat ook in de erkenning vermeld.

In de erkenning staat dan ook niet voor niets dat de Trix maatwerk biedt en deskundigheid heeft op het gebied van maatschappelijke integratie van jongeren met meervoudige problematiek in Den Haag. Het succes van Trix heeft mede te maken met de grote betrokkenheid naar de jongeren toe, die bij ons boven alles staan. Dit betreft vaak geen jongeren waarvan vaak gezegd wordt als hij of zij  werk heeft en hij komt op tijd uit bed is het probleem opgelost. Hier spelen meerdere problematieken een rol waar op een professionele manier aan gewerkt moet worden. Dit is dan ook de reden dat de Trix wederom deze belangrijke erkenning heeft gekregen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

De gemeente Den Haag heeft in ieder geval weer drie jaar lang een plek waar men terecht kan met jongeren die net even iets meer dan de reguliere hulpverlening nodig hebben. 
Dat de Trix wederom de erkenning heeft gekregen het Ministerie van Veiligheid en Justitie is dan ook voor ons een grote meerwaarde, maar ook voor de doorverwijzende instanties zoals gemeente Den Haag en de verschillende justitiële inrichtingen in den Lande. Voor hen is het ook belangrijk dat ze weten dat hun jongeren op een plek zitten waar men weet waar het over gaat als het gaat om de aanpak van de doelgroep.

Buiten deze categorie jongeren verblijven er bij de Trix ook vroegtijdig schoolverlaters en Wajongers die even een duwtje in de rug nodig hebben. Ook zij verdienen een kans want als we deze jongeren geen kans geven, dan hebben zij ook geen kans. Zo is ons credo. Het succes bij de Trix is dan ook mede te danken aan de prima samenwerking van de verschillende diensten van de gemeente Den Haag zoals VSV, SZW en BSD (veiligheidshuis). Ook de stagiaires  van de opleiding sociaal pedagogische  hulpverlening van de Haagse Hogeschool spelen een belangrijke rol bij de Trix en zijn vier dagen in de week bezig met onze doelgroep.

Kortom de Trix zijn we met z'n allen en dat is ook wat de transitie jeugdzorg goed doet. Als iedereen doet wat men moet doen, dan alleen worden de jongeren optimaal bediend en komen we tot een sluitende aanpak.

De Trix heeft deze sluitende aanpak ontwikkeld en is ook in beeld in  omliggende gemeenten en bij organisaties in Den Haag. Bijna 70% van onze jongeren gaan aantoonbaar weg met een baan of terug naar school. Zoals vaker gezegd, heeft u interesse in een gesprek of informatie bel dan of kom langs. Weet u jongeren die het even niet trekken en thuis zitten of op straat hangen bel ons dan ook, we kunnen dan samen met onze partners kijken of we  iets kunnen doen.

Oproep!!

Het is natuurlijk altijd leuk om activiteiten of nieuws van het Ambacht of de Trix op de website te zetten. Soms komt er ook wel eens een activiteit langs waarvan we zeggen, dat spreekt ons aan. Eén daarvan is het Haagse Makersfestival. 
Op verzoek van de organisatie roepen wij jongeren op die aan onderstaande criteria voldoen om toch vooral naar deze leuke activiteit toe te gaan en op het Makersfestival je vaardigheden te laten zien.

Het Haagse Makersfestival

Kom JIJ op zondag 27 september naar het Makersfestival 2015 in Den Haag? 
Dit unieke festival is het grootste podium voor ‘makers’ in Den Haag. 
Ben jij creatief, uitvinder, bouwer, hacker, nerd, knutselaar, hobbyist of maak jij op een andere manier iets? Dan mag je het Haagse Makersfestival écht niet missen!

Het volledige programma ziet er als volgt uit:

12:00 - 17:00 uur | Makersroute

17:00 - 18:00 uur | Makersborrel

18:00 - 21:00 uur | Makersdiner*

20:30 - 00:00 uur | Open Makers Mic Night**

Verschillende panden in het oude centrum van Den Haag worden op 27 september omgetoverd tot het grootste creatieve festival van Den Haag. In de panden kan de maker laten zien wat hij doet en kan. De bezoeker kan kennis vergaren, ideeën opdoen, geïnspireerd worden en zelfs een samenwerking aangaan. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk voor meer informatie op www.haagsemakers.nl

Boost Your Future 2015

Op zaterdag 12 september was op het stadhuis van Den Haag het evenement Boost Your  Future. De opening werd gedaan door wethouder Rabin Baldewsingh. Die gaf al meteen een voorzetje door aan te kondigen dat er die middag 1.100 vacatures te vergeven waren.

Veel bedrijven en organisaties die iets met werkgelegenheid voor jongeren te maken hebben waren aanwezig, en hadden allemaal een stand ingericht waar jongeren gericht konden zoeken naar vacatures.

Stichting het Ambacht en de Trix waren er ook, en een aantal jongeren die bij ons in traject zitten waren ook gekomen, want wellicht waren er vacatures voor hen bij. De directeur, de heer Timens, was de hele middag  aanwezig en de voorzitter van het bestuur kwam ook langs, we waren dus goed vertegenwoordigd op deze belangrijke middag. Het Ambacht en de Trix mochten op veel aandacht rekenen en een aantal jongeren wisten ons dan ook goed te vinden.

Er waren ook samenwerkingspartners van de Trix en het Ambacht aanwezig waaronder de diensten SZW, VSV (vroegtijdig schoolverlaten) het JIT (jeugdinterventieteam) en onderwijsinstellingen zoals de Haagse Hogeschool . 

Aan het einde van de middag hadden twee van onze jongeren een vacature gescoord en hadden we een aantal nieuwe jongeren die geïnteresseerd zijn in ons product.

Het moge duidelijk zijn dat we ook volgend jaar weer aanwezig zullen zijn bij Boost Your Future.

 

 

 

 

 


 

 

 


 

Op haar gemakkie!!!

Deze week gaan het Ambacht en de Trix ook in het weekend op pad en gaan aan verschillende activiteiten meedoen. Op zaterdag 12 september staan stichting de Trix en Stichting het Ambacht bij Boost Your Future in het stadhuis van Den Haag.

Goed is het om te laten zien wat de Trix en het Ambacht kunnen betekenen voor de veelal Haagse jongeren. Steeds meer Haagse jongeren zien en gebruiken de Trix en/of het Ambacht als opstap in de weg terug naar school of naar werk. De jongeren kunnen 50 weken per jaar terecht bij ons. Ook weten steeds meer Haagse organisaties de Trix en het Ambacht te vinden. Wellicht komen we hier op terug in één van onze volgende digitale nieuwsbrieven.

Op zondag 13 september staat het Ambacht bij het Schilderswijk festival Diverse keren hebben we op onze website aangegeven dat het Ambacht iets van de Schilderswijk moet worden en we zijn redelijk op dreef, mag wel gezegd worden. Bij het Schilderswijk festival zullen we ook de Trix vertegenwoordigen omdat ook daar jongeren verblijven uit de wijk Schilderswijk.

Organisaties die graag meer willen weten kunnen dagelijks terecht bij het Ambacht. Sinds kort hebben we ook op de dinsdag en donderdag een vrijwilligster die op dinsdag en de donderdag aanwezig is bij het Ambacht. Tiny, een echte Schilderswijkse doet dit met veel plezier en wij hopen ook nog lang van Tiny gebruik te mogen maken. Het is een makkie heb je trek in een bakkie, Tiny doet dat op haar gemakkie op de dinsdag en donderdag.

Terug naar overzicht

De laatste hand aan Lelieflet voor de Scouting

Scouting Nederland is een organisatie die de Trix al vele jaren weet te vinden als het gaat om het maken van een Lelieflet. Ook nu weer heeft men er één besteld bij de Trix. Dit soort opdrachten zijn zeer leerzaam voor onze jongeren en die doen het dan ook graag.

Een Lelieflet onder begeleiding van de leermeester vanuit stalen platen tot een Lelieflet uit laten bouwen, is voor elke jongere een hele leerzame gebeurtenis om mee te maken.

De Scouting is  langs geweest om de Lelieflet te inspecteren. Komende week worden de laatste handelingen verricht en kan de Lelieflet in de menie gezet worden, en opgehaald worden door Scouting. Deze Lelieflet zal wellicht vele jaren in de Nederlandse wateren varen. Wij wensen de jeugd die er gebruik van gaat maken veel plezier mee.

Op de foto ziet u Dimitri die samen met een leerling (Jorendy) van het Mondriaan college. die stage bij de Trix loopt. de laatste handelingen uitvoert aan de nieuwe Lelieflet

Terug naar overzicht

Ministerie Van Justitie zoekt ervaringen met VOG-aanvragen

Vandaag waren twee ambtenaren van het ministerie van Justitie  bij Stichting de Trix en stichting het Ambacht in verband met een onderzoek naar ervaringen van jongeren met een verklaring omtrent gedrag (VOG). Als je wilt weten hoe jongeren over het VOG denken, en ervaren dan moet je er zelf naar toe en dat is wat het ministerie nu ook doet. De jongeren hebben allemaal hun medewerking gegeven aan dit onderzoek, wat wij als zeer belangrijk ervaren. Want wanneer krijg je nu wel  een VOG en wanneer krijg je die VOG nu niet? Belangrijk is dat de mening van de jongeren gevraagd wordt, wat ons in dit geval zeer aanspreekt want dat zijn de ervaringsdeskundigen in deze. 

 

Het beeld dat jongeren/adolescenten met een licht of zwaar justitieel verleden (risicojongeren) vaak geen kans maken op een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het daarom ook niet aanvragen/krijgen voor een opleiding, stage of baan was bij ons al langer bekend. Toch is het niet altijd zo dat je er dan geen recht op zou hebben. Jongeren die denken dat ze het VOG toch niet krijgen, vragen het dan ook vaak niet aan. Wij denken dat na deze dag, waar jongeren zelf hun mening hebben kunnen geven veel duidelijkheid is gekomen voor hen, maar ook dat het een aandachtspunt voor het ministerie heeft opgeleverd als het gaat om de vaak zeer belangrijke VOG.

 

Als aandenken hebben de ambtenaren van het ministerie pennenhouders gekregen welke gemaakt zijn door de jongeren, die zij met trots in ontvangst namen.

Wij wensen het ministerie nog veel succes toe met hun onderzoek.
 

 

Terug naar overzicht

Ambacht en Trix jongeren ook druk bezig tijdens de zomermaanden

Ter voorbereidingen op de komst van de boksschool in september zijn de steunen en haken aan het plafond gelast om de bokszakken op te hangen. Ook de kleedkamers zijn bijna klaar dus het zal de sporters aan niets ontbreken in het Ambacht.

Bij de Trix is de laatste hand gelegd aan de grote stalen sloep van 5 meter 70 welke gemaakt is voor de scouting. Hij ligt afgelast op de werf en het is een plaatje om te zien. 

Komende week komen jongeren van het Ambacht de binnenkant van de sloep in de menie zetten, waarna hij afgeleverd wordt aan de scouting. De Scouting heeft de sloep aan een eindinspectie onderworpen en hij is goed bevonden. Leermeester Dick moet nog een klein dingetje nalopen, maar dat is een formaliteit. Natuurlijk komen we op de website van de Trix nog terug op de sloep als hij klaar is voor vervoer. De jongeren die aan dit project hebben meegewerkt hebben hier veel van geleerd.
 
De meubels voor Buurthuis het Boerenplein die in het Ambacht zijn gemaakt zijn bijna klaar voor de aflevering. Wellicht komen we hier nog op terug op onze website. Dit soort projecten zijn we erg van gecharmeerd al is het maar omdat we er voor elkaar zijn in de stad. Ondanks de vakantieperiode druppelen de nieuwe aanmeldingen weer binnen. Na de schoolvakantie staan ook een aantal presentaties gepland. We zijn er dan ook gerust op dat we na de zomer gezellig vol zitten met jongeren.

Eén van de organisaties waar we mee samenwerken is het JIT. Zij begeleiden de jongeren bij problemen op diverse leefgebieden. Het JIT komt in september hun teamvergadering bij het Ambacht houden. Dit gaat gespreid over drie dagen. Voor de projectleider, zo is afgesproken, is ook een moment ingelast om uit te leggen aan de teamleden wat het Ambacht doet.
Steeds meer mensen en organisaties weten ons te vinden en hebben dan ook vaak vragen hoe men jongeren aan kan melden bij de Trix of het Ambacht. Mede daarom zijn we een formulier voor de website aan het maken waarmee men een jongere aan kan melden, waarvan men denkt dat deze ondersteuning cq hulp nodig heeft en ook wil. De projectleider zal dan in overleg gaan met de gemeentelijke dienst VSV, SZW of BSD om te kijken of het ook daadwerkelijk een jongere is die voor een traject bij Ambacht of Trix in aanmerking komt.

Vanwege de behoefte aan ruimte voor een gesprek met cliënten zoals intakes en tussen evaluaties of andere gespreksmomenten is het Ambacht een flexkantoor aan het inrichten. Deze kan gebruikt worden door de samenwerkende partners als zij een afspraak hebben met één van de jongeren. We hebben ook nog diverse ruimtes leeg staan welke gehuurd kunnen worden door wijkorganisaties of organisaties die werkzaam zijn voor de wijk.

Terug naar overzicht

Midden in deze dijk van een wijk

Ook in de zomervakantieperiode draait het Ambacht en de Trix gewoon door. Een aantal jongeren hebben vakantie opgenomen maar ook blijven er een aantal gewoon doorgaan.

Er is genoeg te doen voor de jongeren. Jongeren van het Ambacht hebben afgelopen week de aanhangwagen beletterd samen met de eigenaar van het Bedrijf Unitek Design in de Jan Wapstraat in Laak.

Eén van de jongeren heeft in de afgelopen 2 maanden 1 dag bij Unitek Design stage gelopen en dit was een mooie eindopdracht voor hem. Het resultaat is prachtig, De jongeren en eigenaar Peter  van Heijningen van Unitek Design hebben mooi werk afgeleverd. Het Ambacht en de Trix beschikken nu over een mooie aanhanger, met het bekende logo, waardoor we onze  gemaakte producten  goed bij de klanten kunnen bezorgen.

De jongeren van  de Trix gaan ophang beugels maken voor de bokszakken die in het Ambacht komen te hangen. Zoals bekend starten op 1 september de bokslessen in de grote ruimte die de Schilderwijkse boksschool Choukoud Gym gehuurd heeft bij het Ambacht. Jongeren van het Ambacht zijn druk bezig een wand te plaatsen (zie foto) en kleedkamers in orde te maken. De boksschool krijgt hierdoor ook een eigen ingang en douche.  Ook een balie zal door de jongeren gemaakt worden in samenspraak met de leermeester

Dat steeds meer organisaties het Ambacht en de Trix weten te vinden doet ons deugd . Een mooi voorbeeld hiervan is natuurlijk de boksschool, maar ook buurthuis Boerenplein waar jongeren van het Ambacht nieuwe steigerhouten meubelen voor het aan het maken zijn. Verder vinden er gesprekken met diverse organisaties plaats waarover we wellicht nog op terugkomen op onze website.

De websites welke van het Ambacht en de Trix doen  het ook goed als het gaat om naar buiten treden gezien de complimenten die we hier over krijgen. Met dank aan Komp u ter hulp

Bij veel nieuwsbrieven eindigen we vaak met de vraag, heeft u ideeën over wat we voor elkaar kunnen betekenen ? neem dan contact met ons op. Dit verzoek blijven we herhalen. Vooral organisaties uit de wijk Schilderswijk nodigen wij uit, de deur staat open in de van Osstadestraat 110 midden in deze dijk van een wijk.

Terug naar overzicht

De zomer tegemoet bij Stichting de Trix en het Ambacht

Tijdens de hoge temperaturen waar de maand juli mee is begonnen gaan de activiteiten bij Trix en Ambacht gewoon door. Twee jongeren hadden als eindwerkstuk een theeblad en een gereedschapskist gemaakt. Een leerzame stage periode is daarmee afgesloten.

Steeds bekender wordt het Ambacht met het maken van steigerhouten meubelelen die door de jongeren en leermeesters gemaakt worden. In het schilderlokaal zijn jongeren dagelijks bezig om de basis beginselen van het schilderen onder de knie te krijgen. Ook zijn de jongeren regelmatig met klussen in diverse wijken van Den Haag.

Bij de Trix zijn er afgelopen week bij 3 jongens en 1 meisje examens afgenomen voor zowel praktijk als theorie. Voor de praktijk zijn ze geslaagd en de cijfers voor de theorie krijgen we komende week te horen. 
Dit betreft erkende lasdiploma's niveau 1 en 2. Voor deze jongeren een hele prestatie, alleen al vanwege het feit dat dit vaak hun eerste diploma
is welke ze ooit behaald hebben.

We gaan de zomer met frisse moed tegemoet en hopen ook net als vorig jaar, dat er weer aantal jongeren uit gaan stromen. Er staan weer aantal jongeren op de uitstroomlijst. Op dit moment hebben we geen wachtlijst en kunnen er jongeren aangemeld worden. Ook kunt bij ons folders bestellen waarin veel informatie staat over de Trix en het Ambacht. Ook als het gaat hoe jongeren kunnen worden aangemeld. Komende weken hebben er weer gesprekken plaats met organisaties die aan hebben gegeven iets samen met ons te willen doen. Voorop staan daarbij altijd de jongeren. Kortom het Ambacht en de Trix wordt steeds meer iets van de stad. Terug naar overzicht

Projectencarrousel

Op dinsdag 16 juni was er in de foyer van de raadszaal van het stadhuis van Den Haag een projectencarrousel. 
Deze was bedoeld voor alle leerplichtambtenaren en alle casemanagers. Het doel van deze projectencarrousel was dat men kennis kon maken met de VSV projecten en de nieuwe regels rondom het plaatsen van jongeren op deze projecten.
 Hans Basart die al vele jaren met name met de doelgroep vroegtijdig schoolverlaters werkt, heeft deze bijeenkomst mede georganiseerd en deed dan ook de opening van het programma waar diverse leerwerktrajecten aanwezig waren om uitleg te geven over hun organisatie.Dat waren onderstaande leerwerkprojecten:
Het Ambacht Sport- en Citystewards, D'Roem, H'eerlijk, Leren Doen, Mytikas, Sleutelen Met Jongeren, Trix en Werkmaat.Vanuit Stichting het Ambacht was leermeester Ike Ikema aanwezig en namens de Stichting Trix leermeester Toon Volmers. Zij hadden ook de twee stagiaires Floor en Miriam meegenomen en een aantal jongeren.  Toon en Ike  hebben iets verteld over de  projecten Trix en het Ambacht. De nieuwe folders kregen hier ook een goede bestemming en ze hadden aantal steigerhouten meubels meegenomen welke vol interesse bekeken werden. Goede zaak is het dat projecten op deze manier met elkaar in contact komen en ook uitleg gegeven wordt, over wat er zoal mogelijk is voor jongeren in Den Haag die onder voorwaarden gebruik kunnen maken van deze projecten. 
Al vele jongeren zijn op het juiste pad geholpen naar school of werk en daar doen we het tenslotte voor.

Dank aan Hans Basart en collega's van VSV voor deze middag namens het team Trix/Ambacht Team Trix/Ambacht

Reageer en deel met Facebook, Twitter of Wordpres

Terug naar overzicht

Vlaggetjesdag 2015

Stichting Trix en Stichting het Ambacht hebben op de locatie van Stichting deTrix tijdens vlaggetjesdag 2015 de deuren geopend. Dit was op zaterdag 13 juni2015. Ondanks dat het weer niet opperbest was, waren er toch genoeg bezoekers die even een kijkje kwamen nemen.

Beide loodsen van de Trix waren open, en jongeren van Ambacht hadden steigerhouten meubelen uitgestald welke zij maken aan de van Ostadestraat 110 in de Schilderwijk. Veel mensen die langskwamen hebben onze nieuwe folders meegenomen waar veel informatie over de Trix en het Ambacht op staat.

Deze folders zijn gratis te bestellen via onze website via het vermelde e-mailadres en telefoonnummer. Eén van de eerste mensen die onze folder in ontvangst nam tijdens vlaggetjesdag was een trouwe bezoeker van de Trix, te weten de burgemeester van Den Haag de heer van Aartsen. Altijd geïnteresseerd in hoe het gaat bij de Trix en nu ook het Ambacht.Komende maanden gaan we door met de ingeslagen weg en zal ook twee keer per maand onze digitale nieuwsbrief op de site van het Ambacht en de Trix verschijnen. Wilt u in de mailinglijst opgenomen worden? Laat het dan even aan ons weten, dan komt het helemaal goed.

Intussen valt het steeds meer organisaties op dat het Ambacht en de Trix , die samen intensief optrekken een organisatie begint te worden die er staat. Komende maanden zijn er diverse gesprekken met wijkbureaus van politie, verschillende diensten van de gemeente Den Haag, waar intensief contact mee is, en externe partijen die ons benaderd hebben om te bekijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Waar één ding belangrijk is, dat de jongeren waar het om gaat voorop staan.

Bent u zo’n organisatie, neem dan ook gerust contact met ons op. Vooral partijen die in de verschillende wijken van Den Haag werkzaam zijn met de jeugd nodigen wij van harte uit.


Terug naar overzicht

Drukke bedoening bij de Trix en het Ambacht

Komende tijd zijn er een aantal activiteiten waar de Trix en het Ambacht aan mee doen. Op 16 juni staan we met een stand in de raadzaal van het stadhuis waar we op uitnodiging van de dienst VSV ons gaan promoten.

Op 17 juni zijn de leermeesters aanwezig bij het werkgeversservicepunt om een oud leerling van de Trix te feliciteren met het behalen van zijn diploma’s. Deze jongen is eerder uitgestroomd via een speetmeet van de dienst SZW en heeft een baan met contract aan over gehouden. Wellicht komen we hier nog uitgebreid op terug op onze website.

Op zaterdag 13 juni is het in Scheveningen weer een drukke bedoening want dan is het  vlaggetjesdag. De Trix is dan zoals gebruikelijk open en zullen we voor de geïnteresseerden een rondleiding geven op het Trix terrein. Dit jaar zijn ook de leermeesters met jongeren van stichting  het Ambacht aanwezig die hun spullen uit zullen stallen welke de jongeren maken bij het Ambacht.

Wellicht zullen ook oud cliënten van de Trix aanwezig zijn. Een van deze jongeren kwam ook deze week langs bij de Trix.  Alper links op foto ging even op de foto met leermeester Dennis van de Trix.  Alper  werkt inmiddels vijf dagen per week en heeft het reuze naar zijn zin.  Met dank aan de dienst VSV gemeente Den Haag die Alper  bij de Trix heeft aangemeld.

Wellicht komt ook burgemeester van Aartsen weer langs bij de Trix op vlaggetjesdag, wat hij bijna elke jaar wel doet. Een gesprek met vooral de jongeren is hierbij namelijk een traditie geworden. Deze belangstelling waarderen wij zeer.

Terug naar overzicht

Stichting de Trix en Stichting het Ambacht in de Haagse wijken

Vanuit Stichting de Trix en Stichting het Ambacht zijn we al langer bezig de
wijken in te gaan. Afgelopen week zijn we in buurthuis Boerenplein geweest en
hebben de projectleider met twee leermeesters een presentatie op het
politiebureau Heemstraat gegeven.

Het hele team wijkagenten was hierbij aanwezig wat ons goed deed. Vooral ons
verhaal vertellen over wat we zijn en wat we doen met de jongeren uit de
wijken van Den Haag maken wij bekend in de stad. Op dit moment zitten er bij
de Trix en het Ambacht bijna 40 Haagse jongeren en hebben we geen
wachtlijsten. Kortom er kunnen nog steeds jongeren aangemeld worden. Bij het
Ambacht en de Trix gaan we het hele jaar door en doen wij niet aan
zomervakantie omdat het personeel gespreid op vakantie gaat.

Er zijn ook mooie folders in de maak die elke organisatie bij ons kan
bestellen. Wellicht zullen onze folders binnenkort ook bij diverse
organisaties te vinden zijn en ook op de stadsdeelkantoren en politiebureaus.
Bent u een hulp en/dienstverlenende organisatie dan kunt u ook folders bij ons
bestellen. Voor ons is duidelijk dat er nog meer de stad in gegaan moet worden
zodat we nog meer met externe partijen samen op kunnen gaan trekken.

Behalve de bus die kort geleden is beletterd rijdt er nu ook een Combo door de
stad met de namen Stichting Trix en stichting het Ambacht. Wellicht staat deze
binnenkort bij u voor de deur als de jongeren een klus komen doen, of als we de
folders komen brengen.

Terug naar overzicht

Vuurkorf als keuze

Bij Stichting de Trix kunnen jongeren  als ze dat willen hun lasdiploma niveau 1 en niveau 2 behalen. Dit vraagt veel van de jongeren, maar toch gebeurt het aantal keren in het jaar dat jongeren ook daadwerkelijk met hun twee diploma's op zak de Trix verlaten. Dit kan dan tot gevolg hebben dat ze terug naar school of aan het werk gaan.

In de meeste gevallen kiezen de jongeren voor een ander vakgebied, maar ook dat wordt gestimuleert bij de Trix want de doelstelling is en blijft dat onze jongeren hun weg weten te vinden in deze complexe samenleving. Stichting de Trix heeft een groot netwerk met bedrijven en werkt ook veel samen met verschillende diensten van de gemeente Den Haag die zonodig  een helpende hand bieden. Dit allemaal om tot een sluitende aanpak te komen.

Als de leermeesters vinden dat een jongere klaar is om examen te gaan doen, dan krijgen ze de gelegenheid dat ze zelf iets  mogen maken. Melvin heeft er voor gekozen om een vuurkorf te maken. Op de foto is te zien dat het resultaat er mag zijn want het werkstuk is goed gelukt.

Komende maanden zal Melvin op gaan voor zijn lasexamen wat deze week aangevraagd gaat worden bij het NIL. Kortom die komt er wel!!!

Terug naar overzicht

Deze week beëindigd met een brede glimlach.
 
Mike weg bij de Trix met een baan.
Mike, één van de vertrekkende jongeren bij de Trix, neemt even op het balkon van de Trix samen met Toon de leermeester plaats voor de gebruikelijke foto voor de jongere die weg gaat bij de Trix. Mike heeft een baan en kwam even wat lekkers brengen voor zijn ouwe makkers waar hij afgelopen maanden mee heeft opgetrokken en de leermeesters die hem met raad en daad hebben bijgestaan.

Terug naar overzicht

Alleen jongens?
Wie denkt dat de Trix alleen voor jongens is heeft het mis. Deze jongedame Stacey op de foto met leermeester Dick terwijl ze aan het lassen is zit ook bij de Trix op haar plekkie. Stacey wil haar niveau 1 en niveau 2 mag lassen halen bij de Trix om daarna door te stromen in dit vak. Dat ze talent heeft hebben wij geen twijfel aan. Ze legt een las waar menig jongen jaloers op mag zijn. Wellicht dat er misschien een werkgever op onze site kijkt en denkt deze jonge gemotiveerde dame willen wij wel verder op pad helpen, zou natuurlijk fantastisch zijn.

Terug naar overzicht

Bus opnieuw beletterd
De komende tijd zal u wellicht de Trix/Ambacht bus door Den Haag zien rijden die opnieuw beletterd is door Unitek Design welke in Spoorwijk is gevestigd. Eén van de jongeren die in het Ambacht in traject zit heeft hier medewerking aan mogen geven. Buiten de bus wordt er ook nog een combo auto belettert zodat we wellicht de komende tijd nog meer op gaan vallen in de wijken van Den Haag. De klussen die de jongeren op dit moment aan het doen zijn bestrijken echt heel de gemeente Den Haag. Op de foto staat niet voor niets directeur Tim Timens met een brede glimlach bij de net beletterde bus.  

Terug naar overzicht

Dan kom je ook op de website!!
 
Zoals bekend stromen er regelmatig jongeren uit bij Stichting de Trix naar werk of school. Komende maand zijn dat er vijf. Vandaag waren Jorendy en Robert aan de beurt en zij namen dan ook graag even plaats om een foto te maken voor de website. Jorendy is nog bezig met het zoeken naar een bijbaantje maar dat komt wel goed . Samen met de stagiaire Floor gaat dit vast lukken. Floor is een studente van de Haagse hogeschool opleiding SPH die we graag hebben. Jorendy heeft de Trix gebruikt als opstap, waar de Trix ook voor is. Hij gaat terug naar de schoolbanken bij het Mondriaan college. Goed is het dat het Mondriaan college Jorendy weer opneemt in het onderwijs want dat verdient hij ook. Wat nog rest is het eindgesprek met de afdeling vroegtijdig schoolverlaten van de gemeente Den Haag. Jorendy zal de Trix gaan missen, zo geeft hij nu al aan en dat vinden wij nu juist fijn om te horen.
 
Robert is even op de foto gegaan met de leermeester Dennis. Aan de omhoog gestoken duim van de leermeester kun je zien dat we bij de Trix trots op Robert zijn. Robert gaat aan de slag in de asbestsanering en hij gaat ervoor zo zegt hij. Wij hebben er bij de Trix alle vertrouwen in. Robert is na een speetmeet, georganiseerd door dienst SZW van gemeente Den Haag, ingestroomd en krijgt een opleiding en een baan aangeboden.
 
Inmiddels zijn er al weer nieuwe intakes gepland zodat de plekken weer opgevuld kunnen worden door nieuwe jongeren die ook een kans verdienen.

Terug naar overzicht

Stichting Ambacht en Stichting Trix voor en door elkaar!


klik op foto voor vergroting

Iedere vrijdagochtend komt het team van het Ambacht samen met dat van de Trix bijeen om al de jongeren die in traject zitten uitgebreid te bespreken. Dit is voor het team belangrijk maar ook voor de jongeren die ter sprake komen. Behalve de jongeren en de dagelijkse gang van zaken worden ook punten zoals samenwerking met externe partners besproken. De projectleider zit deze vergaderingen voor en onze stagiaires maken het verslag. De projectleider doet zo nodig verslag bij directeur Tim Timens die het dan weer met het bestuur deelt in de maandelijkse vergadering die zij hebben. Zowel het Ambacht als de Trix ressorteert onder één bestuur.

Zoals bekend zijn we inmiddels in diverse wijken in Den Haag aan de slag met onze jongeren en er komen nog wekelijks leuke projecten cq opdrachten binnen. Wat voorop staat zijn de jongeren welke  door een team medewerkers begeleid wordt die weten waar ze het over hebben. Zij vullen elkaar dan ook prima aan.

De afgelopen maanden is er stevig ingezet om de samenwerking met onze partners nog meer structuur te laten krijgen. Er is ons veel aan gelegen om voor de jongeren een sluitende aanpak te creëren en we laten graag de partners meedenken met ons, wat overigens wederzijds is. Afgelopen maand is er nog een bijeenkomst geweest met diverse diensten van de gemeente Den Haag. Vooral punten als, hoe kan de samenwerking nog beter en waar liggen mogelijke knelpunten, zijn hier besproken.

Via onze website roepen we regelmatig de organisaties uit de wijken op om contact met ons op te nemen om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. De reacties druppelen dan ook binnen. Inmiddels heeft de projectleider een bezoek gebracht aan het politie bureau aan de Hoefkade en is de wijkagent uit bureau van de Heemstraat langs geweest. 
Het bureau Zuiderpark hebben we ook contact mee gezocht, maar die hebben helaas nog niet gereageerd. Het team gaat ervan uit dat dit nog komt. Wij willen ook met de politie goed contact omdat deze vaak te maken hebben of hebben gehad met onze jongeren. Ook is het van belang om tot een goede sluitende aanpak te komen. Samenwerken met politie en wijkagenten is voor ons een doel op zich omdat wij vinden dat we elkaar nodig hebben. Het is de bedoeling dat we met alle wijkbureaus contact krijgen.

Dagelijks hebben we nieuwe aanmeldingen van jongeren en de intake verloopt voorspoedig. Op 17 april zaten we bijna op 40 jongeren bij de Trix en het Ambacht die in traject zitten. Een aantal staat op de uitstroomlijst en zal ons binnenkort gaan verlaten. Deze jongeren hebben een hoop ervaring opgedaan en zijn klaar voor de arbeidsmarkt en/of gaan terug naar school. Wij komen hier binnenkort nog op terug op onze website.

Dagelijks is te lezen over de transitie jeugdzorg waarvan de één zegt het is niets en de ander zegt weer het tegenovergestelde. Wij doen vooral wat we met de subsidieverstrekker hebben afgesproken. We hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt en doen vooral waar grote behoefte aan is. En dat is er zijn voor onze Haagse jongeren. De resultaten die we boeken met onze doelgroep in samenspraak met onze  samenwerkingspartners liegen er dan ook niet om.

Wij zien de Trix en het Ambacht als iets van de stad Den Haag en vinden dan ook dat we het gezamenlijk op moeten pakken want dat is wat de doelgroep verdient. Het team van Trix / Ambacht is een team wat er staat en een team waar men mee denkt maar vooral ook doet. Een stel gemotiveerde leermeesters met het hart op de juiste plek die door een projectleider aangestuurd wordt die met één been in de groep staat en de ander er buiten. Belangrijke schakel tussen bestuur,politiek en externe instanties is de directeur Tim Timens, want dat aan projectleider overlaten is teveel gevraagd. De projectleider is verantwoordelijk voor het uitvoerende werk op de werkvloer met de leermeesters en de samenwerkingspartners, en heeft het daar druk genoeg mee. Zo heeft iedereen zijn eigen rol en doet een ieder waar hij of zij goed in is.

Ons netwerk wordt steeds groter en men weet ons steeds beter te vinden en dat doet ons deugd. Ook verschillende ondernemers en stichtingen hebben zich aangemeld bij ons. Eén waar we al langer mee samenwerken is Stichting Komp u ter hulp die onder andere onze websites en computers naar tevredenheid onderhoud.

Op dit moment zijn er nog gesprekken met diverse externe instanties tussen de projectleider en/of directeur. Het belooft dus een mooi jaar te worden. Wie bij het Ambacht of de Trix langskomt, merkt dat er een sfeer van saamhorigheid heerst. Dat men er is, is een punt maar! Waar we het vooral om doen is voor en door elkaar.  

Reageer!! Deel op Facebook Twitter, Wordpress !

Terug naar overzicht

Lasexamens

Op dinsdag 31 maart was het voor drie jongeren bij de Trix een spannende dag. Van twee jongeren werd het praktijkgedeelte van het lassen beoordeeld door het Nederlands lasinstituut (NIL). Ook werden eerder al de theoretische examens afgenomen waar alle drie de jongeren voor slaagden. Eén jongere deed hiervoor herexamen.

Deze lasexamens betreft niveau 1 en niveau 2. Woensdag 1 april is een van deze jongeren met zijn twee diploma’s op zak naar het Mondriaan gegaan voor een test om terug te stromen in het reguliere onderwijs. De andere twee jongeren gaan nu voor hun niveau twee diploma.

Jongeren halen hun lasdiploma, maar dat wil niet zeggen dat ze uit gaan stromen in de metaalsector. Jongeren geven zelf aan bij de Trix waar hun voorkeuren liggen. Regelmatig stromen onze jongeren uit door middel van speetmeets die door gemeente Den Haag georganiseerd worden en waar diverse werkgevers aanwezig zijn.

Jonger terug naar school, is ook vaak een optie, wat dan gebeurd in samenspraak met de afdeling (VSV) vroegtijdige schoolverlaters van gemeente Den Haag. Op dit moment staan er vijf jongeren op de zogenoemde uitstroomlijst. Dit houdt in dat ze op korte termijn uit gaan stromen bij de Trix.

Een nieuwe groep jongeren die via VSV instroomt,  is zich dan ook aan het nestelen bij de Trix waaronder een meisje die sinds twee weken aan de slag is bij de Trix en haar eerste lassen inmiddels heeft gelegd. Kortom we gaan het voorjaar met veel vertrouwen in.Rups(las)je nooit genoeg  (directe link)

Sloepen klaar voor transport naar theeschenkerij
 
Jongeren van de Trix en het Ambacht zijn de afgelopen weken bezig geweest met het bouwen van twee sloepen. Deze 2 sloepen zijn bestemd voor de theeschenkerij in het Westbroekpark. De Slopen zijn eerst bij Stichting de Trix onder begeleiding van de leermeesters Dick Wezelman en Dennis Wijngaarde in elkaar gezet en gelast. Dit is gebeurd vanuit mallen die speciaal hiervoor gemaakt zijn. Bij eventuele nieuwe bestelling kunne we deze weer gebruiken.
 
Nadat de sloepen afgelast waren door de jongeren bij de Trix in Scheveningen zijn de sloepen naar stichting het Ambacht in Schilderswijk gebracht . Daar zijn ze door de jongeren onder begeleiding van leermeester Dennes van Heijningen voorzien van een mooie speciale verflaag en voorzien van nieuwe zitbanken. Op donderdag 26 maart gaan de jongeren de 2 sloepen naar het Westbroekpark brengen waar ze gebruikt gaan worden en verhuurt worden.
 
Wij wensen de Theeschenkerij nog jaren plezier toe met hun 2 nieuwe sloepen . Zoals op een van de foto's te zien is bevestigd leermeester Dick Wezelman een naamplaatje van de maker op de boot. Daar staat onder andere het telefoonnummer van de Trix op. Het doel dat onze jongeren leren van wat ze doen is bij dit soort projecten van groot belang. Niet voor niets dat de jongeren terecht trots mogen zijn op deze prestatie. 

Reageer!! Deel op Facebook Twitter, Wordpress!

Terug naar overzicht

Schenking aan stichting de Trix
 
Op voordracht van het bestuur en de organisatie van de open haven dag, heeft Stichting Trix een bedrag van € 500,- geschonken gekregen. Wij gaan hiervoor gereedschap kopen zoals een schuurmachine en een boormachine die op luchtdruk werken. Wij zijn de organisatie en bestuur van open haven dag Scheveningen dan ook zeer dankbaar voor deze financiële schenking.


 
Klik op foto voor vergroting

Transitie jeugdzorg kan prima werken!!!
 
Bij Stichting de Trix druppelen de nieuwe jongeren weer binnen. Er staan ook weer drie jongeren op de uitstroomlijst en één van de jongeren gaat een beroepskeuze test doen.  De dienst VSV heeft twee van de jongeren opnieuw aangemeld bij een ROC om de opleiding weer op te pakken welke wegens omstandigheden was gestopt.
 
Als er een jongere klaar is voor de arbeidsmarkt dan gaat er een signaal af naar de dienst SZW die dan  prima aansluit op de werkwijze van de Trix, dat houdt in doorpakken.  De  inzet van de afgelopen drie jaar tussen gemeente Den Haag en Trix om tot een sluitende aanpak te komen krijgt steeds meer gezicht.
 
Het is niet altijd zo dat zaken lopen zoals wij het graag zouden willen. In sommige gevallen vragen we de dienst BSD of het veiligheidshuis om hulp als het om problemen gaat waar wij niet uitkomen met de desbetreffende jongere. Kortom  transitie jeugdzorg kan prima werken maar wat ons betreft alleen als we het samen doen, want alles alleen doen is niet meer van deze tijd en ook niet in het belang van de jongere

Terug naar overzicht

Terug naar overzicht

Terug naar overzicht

Inbraakwerend rekje

Bij Stichting  Trix  maken jongeren onder begeleiding van de leermeester regelmatig inbraakwerende rekjes. Dit keer was het voor een organisatie welke wij een warm hart toedragen.

Stichting Boschuysen welke, zoals algemeen bekend, de jeugd een warm hart toedraagt, wilde graag een inbraakwerend rekje hebben voor de ruimte van de server van hun computer netwerk. Voor Stichting Boshuijser die ook regelmatig met Stichting Trix te maken heeft doen wij het graag voor. Op maandag  9 februari is leermeester Toon Volmers  met één van de jongeren het rekje gaan monteren.

Op de foto kunt u zien hoe het rekje door Toon Volmers gemonteerd wordt. De jongere die erbij was wilde niet op de foto wat wij dan ook  respecteren. Stichting de Trix is blij dat we iets terug kunnen doen voor een organisatie als het Boshuijsen fonds.

Een van de initiatieven van het Boshuysen fonds is project De Toekomst. 
Kijk eens op de site
www.detoekomstdenhaag.nl

Het kan zijn dat u denkt, wij hebben ook een raam of deur waar wel erg makkelijk door binnen te komen is. Neem dan contact op met de Trix en u slaat twee vliegen in één klap. U heeft voor u zelf een veiliger gevoel en de jongeren bij de Trix hebben weer iets om van te leren.
De levertijd hangt af van de groep jongeren die we op dat moment  in traject hebben bij de Trix. Deze rekjes maken is niet voor een ieder weggelegd.

Terug naar overzicht

Terug naar overzicht

Terug naar overzicht

Ik ga jullie missen!!

Ik ga jullie missen gaf Iwan (op foto) aan bij het personeel van de Trix. Iwan heeft Bijna een jaar bij de Trix gezeten en er een leuke tijd gehad. Hij is een Wajong jongere die afgelopen jaar bij de Trix een opstap hebben gemaakt naar werk. Dagelijks is onze stagiaire Floor met Iwan (zie foto) in de weer geweest. Dit was vanaf het moment dat Iwan op de uitstroomlijst stond waar je opkomt als de jongere zelf en het team van de Trix vinden dat je daar klaar voor bent.

Iwan gaat nu twee maanden met behoud van zijn Wajong aan de slag bij een werkgever om daarna een contract te krijgen. Natuurlijk laten we Iwan niet zo maar los maar zullen we hem voorlopig nog blijven volgen. Hij krijgt dan ook via het UWV een jobcoach toegewezen.

Door de intensieve samenwerking met het UWV en re-integratie bureau Calder zijn er het afgelopen jaar meerdere jongeren uitgestroomd naar werk. Dit is dan ook waar we het voor doen bij de Trix.

Iwan zegt dan wel, ik ga jullie missen maar dat is wederzijds al is het maar om zijn grappen. Als collega heb je er een goede aan want hij is altijd op tijd en ook niet onbelangrijk, hij is gemotiveerd. Dat Iwan nu ook nog eens heel gelukkig en blij bij de Trix weggaat is daarbij mooi meegenomen.  
Kortom wij wensen hem veel succes toe want dat verdient hij. 

Terug naar overzicht

Twee stalen sloepen klaar voor  de afwerking bij stichting het Ambacht
 

Jongeren bij Stichting de Trix hebben in opdracht van de theeschenkerij in het Westbroekpark twee sloepen gemaakt. Vandaag zijn deze sloepen nadat ze in de menie zijn gezet naar Stichting het Ambacht in de Schilderswijk gebracht. Bij Stichting het Ambacht worden de sloepen verder afgemaakt. Planken en ander houtwerk wordt daar op de sloepen aangebracht en de sloepen worden geschilderd door de jongeren bij het Ambacht. De bedoeling is dat deze twee nieuwe sloepen in het voorjaar weer varen in het Westbroekpark waar men deze kan huren

Terug naar overzicht

Nieuwjaarspeech Bram Stoop


Klik op foto voor vergroting

Beste mensen,

Onze voorzitter de heer Rintse van der Brug heeft u al welkom geheten, maar nogmaals namens mij als projectleider, het team en jongeren die hier aanwezig zijn.

De resultaten van afgelopen jaar zijn weer positief te noemen als het gaat om uitstroom van jongeren en/of school. 65% heeft de Trix als opstap gebruikt om weer aan de slag te gaan of terug naar school. De gemiddelde verblijfsduur op dit moment bij de Trix is 8 maanden maar dan heb je ook wat als jongere. Voor ons is elke jongere er een en bekijken wij de mogelijkheden per individu. Jongeren die een bepaald gedrag vertonen is één, maar er achter komen hoe het komt dat bepaald gedrag is ontstaan is iets heel anders en dat is nu juist de kracht van de Trix. Want wij willen weten hoe de jongere was voordat hij dit gedrag vertoonde. Kortom kom tot jezelf bij de Trix is ons motto ook dit jaar weer.

Er gaat in 2015 nogal wat veranderen in de jeugdzorg namelijk de Transitie jeugdzorg. De gemeente krijgt de regie over ook onze doelgroep. Veel mensen hoor je zeggen dat wordt niets en anderen zien dit weer positief. De Trix en het Ambacht hebben daar in ieder geval de afgelopen tijd positief op in gespeeld en zijn er klaar voor, en doen graag mee met de gemeente. Wij als Trix en Ambacht welke van de gemeente het vertrouwen krijgen onze professionaliteit te tonen voor onze doelgroep moeten het gaan doen op de werkvloer. Wij zullen onze subsidieverstrekker hierin ook dit jaar zeker niet teleurstellen.

Vooral de gemeente Den Haag heeft ons namelijk de afgelopen jaren een warm hart toegedragen en is zich bewust van de meerwaarde als het gaat om de werkwijze die de Trix hanteert met de doelgroep. Niet voor niets, dat er nu ook een Stichting Ambacht is in Schilderswijk waar de Trix intensief samen op trekt. Zoals u wellicht bekend vallen we beiden ook onder een bestuur. Komend jaar zal dit nog meer zichtbaar worden Zoals onze gewaardeerde burgemeester van Aartsen al in zijn toespraak tijdens de formele opening van het Ambacht aangaf moet dit gewoon lukken

Ook het afgelopen jaar hoorde we mensen die zeggen vroeger hadden we de ambachtschool en leerden de jongeren een vak. Ze moeten gewoon leren op tijd te komen en werken dan is het opgelost is de veel gehoorde kreet. Was het maar zo simpel want dat station hebben onze jongeren vaak al lang gepasseerd.

De problemen waar jongeren en gezinnen anno 2015 mee te maken hebben zijn veel complexer als 10 jaar geleden en zijn vaak ernstig van aard. Dit vraagt dan ook om een specialistische aanpak. Juist daarom ben ik als projectleider blij met het Team welke is versterkt met Dennis die nu samen met Toon en Dick de kar trekt op de werkvloer.

Vanuit het bestuur welke ook een turbulent jaar achter de rug heeft is besloten om iemand een aantal uren vrij te maken te weten de heer Tim Timens. Hij is de intermediair tussen bestuur en het gemeentelijk apparaat als het nodig is. Ik als projectleider merk dat deze manier van besturen er één is die doorslaat op de werkvloer, positief dus. Kortom het bestuur welke nieuw is denkt mee met ons wat ik als zeer prettig ervaar.

Veel interesse hebben we ook vanuit landelijke politiek en uit omliggende steden over hoe het erbij de Trix en nu ook het Ambacht aan toe gaat. Of het nu de bewonersorganisatie uit Scheveningen is of de Lions club allemaal dragen ze de Trix een warm hart toe.

Blij zijn wij ook met de samenwerking zoals deze al langere tijd is met de verschillende diensten van de gemeente Den Haag. De Diensten VSV, BSD en SZW leveren jongeren aan de Trix. Hier gaat een degelijke intake en procedure aan vooraf. De jongeren stromen nu uitsluitend in via de dienst VSV zodat we een aanspreekpunt hebben. Vanuit ministerie van justitie hebben we ook soms jongeren. De samenwerking met het UWV en re-integratie bureau Calder hebben we ook in geïnvesteerd het afgelopen jaar en ook dit ziet er goed uit voor de toekomst. Belangrijk in deze is ook dat onze samenwerkingspartners ook meedenken over hoe het nog beter kan en zo hoort het ook wat ons betreft.

Wij hopen het komende jaar nog meer samenwerkingspartners uit Den Haag met ons mee te trekken om mooie projecten voor onze jongeren tot stand te brengen. Het eerste project is er al al in aantocht. Achter de loods hier staat een oude Citroën DS die we opgekocht hebben en op gaan knappen in samenwerking met het jongeren project sleutelen met jongeren. Het motorblok hebben zij al in ontvangst genomen om te reviseren. Ik als projectleider ben bezig een aantal fondsen aan te schrijven om hen te vragen om financiële ondersteuning voor dit mooie project wij hebben er alle vertrouwen in dat ook zij graag een steentje bijdragen voor onze jeugd. Als de DS klaar is wordt deze verkocht waarna de opbrengst weer besteed kan worden aan de jongeren.

We hebben een sponsor die de auto als hij klaar is gaat keuren en met een spuiterij ben ik bezig.

Ook gaan we eindelijk aan de slag met de grote sloep welke we van de reddingbrigade hebben geschonken gekregen. We hebben eerst aantal belangrijke onderdelen zoals startmotor moeten zoeken wat een hele klus was. We hebben een sponsor die de buitenkant welke van polyester is gaat doen wat buiten een kostbaar klusje ook een specialistisch werk is, gevonden.

Voor de theeschenkerij in het Westbroekpark hebben we twee sloepen gemaakt die deze maand naar Stichting het Ambacht gaan om geschilderd te worden door de jongeren en van de zit planken aan te brengen kortom we zijn klaar voor 2015. Dus hoe bedoel je samenwerken.

Tot slot

Wij komen op dit alles nog terug op onze website welke door  Komp u ter hulp  wordt onderhouden. Dit project waar jongeren leren computers installeren en onderhouden hebben we een hechte band mee. Wellicht wordt dit ook nog intensiever komend jaar.

Voor ons is in ieder geval en ding duidelijk, dat wij de samenwerking met gemeente Den Haag die ons de afgelopen jaren gesteund heeft en nu dus de regie krijgt over jeugdzorg er één is welke wij koesteren. We hebben het over voornamelijk Haagse jongeren die een kans verdienen en van ons krijgen ook in 2015. Vorig jaar heb ik al aangegeven dat wij dit niet alleen kunnen maar wel met zijn allen.

De mensen die hier zijn laten zien dat ze ons werk waarderen en dat doet ons als organisatie deugd. Wij bedanken u voor uw komst en wensen u het allerbeste voor 2015

Bram Stoop  

Terug naar overzicht

Nieuwjaarsreceptie

Nieuwjaarsreceptie bij de Stichting Trix voor ontspoorde jongeren. 
Ook opleiding bij Het Ambacht, Schilderswijk.

Website-ontwerp Komp u ter hulp

Terug naar overzicht